Have a question?

Our team is ready to assist. Call us at 1-855-242-6367 or simply fill out the form below and we’ll be in touch. You can also connect with a local office by visiting our contact page.

Thank you!

Your message has been received.

Someone from our team will be in touch with you soon.

There was a problem with your submission. Please try again later.

Garrison Corner

This ground-up, retail project is in the heart of the Marda Loop in Calgary and was completed in the spring of 2016 as one of two projects for Ronmor Developments in the neighbourhood. Because of its design and location, Garrison Corner has become a focal point and meeting place, adding to the vibrancy and urban appeal of the Marda Loop with retail tenants including David’s Tea, COBS Bread, Kids & Company, and Village Ice Cream.

The building was constructed from concrete and steel totaling 42,000 sq. ft. which is spread out over three storeys and anchored by a two-storey underground parkade.

Our overall value engineering program during preconstruction resulted in numerous savings for the client. We switched foundations from standard blindside forms to a shotcrete system. Eventhough the cost for the material was higher in the beginning, it saved us more than a month on schedule. We also saved an additional $250,000 by changing the exterior finishes on the north and west elevation from metal panel/Alucobond to cement board siding. We also made the decision to use structural steel to frame the roof as opposed to concrete, which resulted in another $50,000 of savings.   

The retail is located in a dense inner-city neighborhood and had limited access off the major roadways. With virtually no area for laydown or storage, we employed Just-In-Time delivery for all materials and conducted detailed planning and construction management to ensure efficiency. Quality of work was paramount for our client, and as such, was monitored regularly on site with a specific focus on finishings. Accordingly, standard variance allowances for masonry block, motor joints, alignment and fashings were also implemented.     

In order to minimize inconvenience to the public during construction, we established relationships with the local community association and prioritized regular communication. Our sustainable development plan included diverting waste and implementing a three-cell filtration of the ground water that was pumped out of the excavation in an effort to mitigate any potential environmental impact.

Our collaborative approach was paramount on this project and preconstruction was conducted over an extended period of time. This allowed our estimating team to lock down the budget and set intentions prior to construction. The key techniques and approach we used was bringing all key trades and consultants into one room to conduct a pull planning session. The Chandos Productions System uses pull planning, with the Site Superintendent conducting one and two week look aheads for all trades and all major tasks. Trades were required to commit to the team and accountability was a big component of ensuring budget and schedule control as it provided early feedback through planned percent complete (PPC). Viewpoint software was critical to effectively managing and controlling document flow.

The site is located in close proximity to the Odeon in a dense inner city neighborhood and had limited access off the major roadways. With virtually no area for laydown or storage, we had to use Just In Time delivery for all materials. Our Project Manager conducted detailed planning to ensure delivery times were met. Quality of work was paramount for our client. As such, quality was monitored regularly on site. The biggest item was finishing work. Accordingly, standard variance allowances for masonry block, motor joints, alignment, and flashings were implemented.

In order to minimize any impact on the community due to the construction works, we worked with the local community association to make sure they were consistently up to date in regards to what was going on, address any concerns they had, and identify any community events that construction might affect.

Finally, as part of our environmental plan, we diverted waste and implemented cell filtration of the ground water that was pumped out of the excavation in an effort to mitigate any potential environmental impact.

Back to projects